Tofu with oyster souce



ni keje hari ahad lepas gak la. dah tengah rajin masak pasta utk si kecik tu, kene ada gak la juadah untuk mama. hari sabtu dah masak menu ni, sekali mak ayah suka plak. so ahad masakkan la lagi..hehehe..


tajuk masakan ni cm tajuk entry di atas ye. bahan2 yang diperlukan


japanese pressed tofu - cm pic kt bawah -

bawang putih 3 ulas - 1 labu - terpulang pada citarasa sendiri - potong dadu

oyster souce aka sos tiram lebih kurang 3 sudu. aku suka terus bancuh dgn air panas

kicap manis agak2 dalam 1 sudu

madu pun lebih kurang 1 sudu

minyak bijan sikit je just utk aroma




pic masa masak tak sempat ambik sal si kecik tu meragam time tu

so campak segala bahan secepat yang boleh


cara-caranya:

salutkan tofu td dengan tepung beras. dry mixed ye tak perlu campur air.

pastu gorengkan


sosnya pula:

tumiskan bawang putih sampai naik aromanya

kemudian campurkan kesemua bahan2 td. masak sampai sebati

kalau tak puasa boleh rasa tahap masin or tawar so leh alter sendiri ye

last skali campurkan tepung jagung utk pekatkan sosnya



dan hasilnya



tada.....








presentation mmg tak cm hotel la, tapi rasanya wahhh..

sampai licin pinggan ye




yummmy...


so selamat mencuba ye..



p/s : aku x bersahur pagi ni, buat entry ni mmg meleleh air liur aku..hukhuk

Comments

Popular posts from this blog

Naurah's 4th year birthday party di A&W

Smart Reader Kids

Resepi makanan bayi | Ikan merah masak tomato