Tofu with oyster souce
ni keje hari ahad lepas gak la. dah tengah rajin masak pasta utk si kecik tu, kene ada gak la juadah untuk mama. hari sabtu dah masak menu ni, sekali mak ayah suka plak. so ahad masakkan la lagi..hehehe..
tajuk masakan ni cm tajuk entry di atas ye. bahan2 yang diperlukan
japanese pressed tofu - cm pic kt bawah -
bawang putih 3 ulas - 1 labu - terpulang pada citarasa sendiri - potong dadu
oyster souce aka sos tiram lebih kurang 3 sudu. aku suka terus bancuh dgn air panas
kicap manis agak2 dalam 1 sudu
madu pun lebih kurang 1 sudu
minyak bijan sikit je just utk aroma
pic masa masak tak sempat ambik sal si kecik tu meragam time tu
so campak segala bahan secepat yang boleh
cara-caranya:
salutkan tofu td dengan tepung beras. dry mixed ye tak perlu campur air.
pastu gorengkan
sosnya pula:
tumiskan bawang putih sampai naik aromanya
kemudian campurkan kesemua bahan2 td. masak sampai sebati
kalau tak puasa boleh rasa tahap masin or tawar so leh alter sendiri ye
last skali campurkan tepung jagung utk pekatkan sosnya
dan hasilnya
tada.....
sampai licin pinggan ye
so selamat mencuba ye..
p/s : aku x bersahur pagi ni, buat entry ni mmg meleleh air liur aku..hukhuk
Comments
Post a Comment